• Forside
  • Aktuelt

Velde as – korteste vei fra lærling og ansatt til bas og prosjektleder i Rogaland?

velde2

Trykk her for å lese hele artikkelen.

Klasse 2atc og 2atd var, med kontaktlærere Jan B og Stein, på ekskursjon til Velde AS onsdag 3.10. Det som i 1976 startet som forløper til et pukkverk, har i løpet av drøye 40 år utviklet seg til å bli en mangfoldig leverandør av pukk, asfalt og betong, i tillegg til å ha utviklet spisskompetanse på gjenvinning av disse produktene.

Utgangspunktet for firmaet var lokalt tilgjengelig steintype av «lys granitt», som i markedet er kjent både for kvalitet og slitestyrke. I 2018 er knuseverk, produksjon av asfalt og betong, i tillegg til et moderne gjenvinningsanlegg, samlet på en plass. Dette fører til at det blir kort avstand mellom aktuelle råvarer og produksjonen blir både miljøvennlig og effektiv, noe som også bidrar til et solid økonomisk fundament.

I dag har Velde 250 ansatte, alle engasjerte i følge informasjon vi fikk, og en omsetning på 500 millioner. I tillegg til å levere produkter og tjenester på Nord-Jæren, driver de med asfaltlegging på Haugalandet og gulvlegging i hele Norge via Velde Olsen Gulv.

Hvorfor ønsker Velde at vi kommer på besøk? Jo, dyktige og engasjerte lærlinger er tydeligvis noe et næringsliv med pågangsmot og nok arbeid ønsker å knytte til seg. De hadde stort behov for lærlinger i asfalt og noen anleggsmaskinførere. Pr. i dag har de 10 lærlinger innen asfaltområdet.

Velde AS forteller at de er opptatt av å investere i kompetanse og trivsel hos sine ansatte. Det betyr i praksis at de har utenlandsturer annethvert år, familiedag og andre sosiale aktiviteter lokalt. Arbeidsspråket er norsk og engelsk, men baser må kunne snakke norsk. Fagarbeidere kan klare seg med engelsk, men det arrangeres norskkurs for disse. I og med at baser må snakke med ansatte som kun kan engelsk, må jo basene ha brukbare kunnskaper i engelsk. Karakter 4 vurderer jeg som et minimum for en bas, men det ble vel egentlig ikke uttalt av Veldes representant …

Vi fikk en fin omvisning på bedriften og representant fra Velde ble med oss rundt på området. Vi fikk se en moderne og driftig organisasjon med flinke folk og høy aktivitet.  Det blir spennende å se om også denne bedriften gir lærlingkontrakt til våre nåværende elever og framtidige lærlinger sommeren 2019.

Se flere bilder her:

Tekst: Ole Lien